menu

Aleš Ernst, AEQ metode® 5.stopnje

 

Od leta 1993 proučujem človeško gibanje in njegov vpliv na počutje ter na športne rezultate.

Kot lastnik kolesarske trgovine in aktiven kolesar sem se pogosto srečeval z bolečinami, povezanimi z intenzivno športno aktivnostjo, ter spoznaval načine, ki naj bi pomagali težave zmanjševati. Moje izobraževanje je bilo namenjeno pravilni drži in gibanju na kolesu, s tem pa biti boljši, hitrejši in bolj zdravi. To sem dosegal tudi z nastavitvijo na kolesih in strankam popravljal držo. Spoznal sem, da zgolj veliko gibanja ne pripomore odpraviti težave.

 

Nadalje, posvečati sem se začel učenju pravilnega dvigovanja uteži in si pridobil certifikat. Pri dvigovanju uteži je pomemben pravilen discipliniran gib in izvedba dviga, manjši poudarek je na številu ponovitev. Začenjal sem razumeti logiko človekovega gibanja, nisem pa našel odgovora na vprašanje, zakaj bolečine ne izginejo in zakaj povečanje moči in stabilnosti telesnega središča ne prinese tudi povečanja stabilnosti in ravnotežja. Čedalje bolj me je bolel hrbet, čeprav sem redno ter pravilno izvajal vaje za krepitev hrbta ter trebuha. Postajal sem tog, podobno sem opažal pri svojih strankah. A to ni slučaj, kajti manjkalo je razumevanje človeškega gibanja.

 

Končno sem naletel na metodo Thomasa Hanne. ‘Hanna somatika’ se ukvarja z iskanjem in odpravo vzrokov izgube zavestnega nadzora nad mišicami. Stanje, ki je posledica te izgube, Hanna imenuje senzorno motorna amnezija. Že po nekaj mesecih učenja somatskih vaj iz knjige sem opazil bistveno izboljšanje gibanja, zmanjšanje bolečine, boljšo gibljivost ter ravnotežje. Spoznal sem, da mi je prav izguba zavestnega nadzora povzročila toliko težav ter zakaj mi kljub trudu in vztrajanju ni uspelo biti svoboden – tako fizično kot psihično.

 

Pričel sem z učenjem somatike pri Marthi Peterson ter postal certificirani učitelj klinične somatike (CSE). Z učenjem aktivne terapije in vodenjem somatskih delavnic sem do sedaj pomagal več tisoč ljudem iz njihovih težav, s katerimi so se spopadali več let. Napisal sem tudi priročnik o klinični somatiki, kjer sem naučeno povezal s svojim prejšnjim znanjem: moj način se imenuje AEQ metoda®. Metoda pomaga do lahkotnega gibanja, do več nadzora ter balansa pri vsakodnevnem gibanju in športu.  Vse to pa so sposobnosti, ki tako manjkajo športnikom  razvitega sveta.

 

Aleš Ernst, učitelj klinične somatike

 

tel. : 00386(0)74990871
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook